fredag 16. mars 2012

-Far hang urørlig i et tre-Noen dager tidligere hadde han vært borte i tre uker, vi hadde lett overalt, fortalte den eldste sønnen i huset.
Mora og alle barna sitter alle inne i det lille huset deres sammen med oss utenfor Loitokitok.
-Plutselig satt han der i hagen vår og vi ante ingen ting om hva han hadde drevet med eller hvor han hadde vært i disse ukene. Dette hadde skjedd før, men det skjedde igjen noen dager før tragedien.
-Hans venner, han hadde 3-4 venner han alltid var sammen med, plukket opp disse merkelig spiritistiske tingene som han hadde gjemt unna.
Sønnen er litt trist og beveget, men han forteller svært villig den fryktelige historien om hans far som hadde begått selvmord et sted ute på markene for bare 3 måneder siden. Han ble funnet i begynnelsen av desember. Han hang i et tre.

Vår guide og venn Samson forteller at faren i dette huset hadde vært gift tidligere. Han var ca. 25 år eldre enn kona Beatrice som sitter ved siden av oss.
-Han var ingen god mann, han ga seg helt over til trolldom og hekseri. Disse ting er helt fryktelig, disse åndene krever blod og offer. Ofte må fedre ofre sine barn til åndene, forklarer Samson. Disse som dyrker denne svarte magien opplever at åndsmaktene taler gjennom dem og ber dem utføre grusomme handlinger.
Den lokale pastoren som nå tar seg av familien sitter også i stua hvor vi har disse samtalene. Han har god kontakt med enken og barna.

De kaller faren sin "den gamle mannen" på sitt språk. Tidligere arbeidet i mange år som politimann. De viser meg gamle bilder av en mann i uniform.
-Før jeg ble gift gikk jeg litt i en vanlig afrikansk menighet, men mannen min tillot ikke at jeg hadde noen kontakt med kristne. Jeg visste derfor nesten ingenting om Gud i løpet av de 21 årene jeg var gift, forteller kona Beatrice.
Beatrice er over 40 år og svært fattig. Idag hadde hun tenkt seg til byen for å prøve å få en dagsjobb og tjene noen penger. Men dette har hun nå droppet siden vi kommer på besøk. Den yngre sønnen på 12 år forteller også om det som skjedde.
-Han sa han skulle besøke sin familie, forklarer sønnen.
-Han kjøpte et tau denne dagen og hjemme ba han om te og sa at Gud ville være med dem.
Jeg spør om hva han mente med Gud, men dette kan ingen i dette huset svare på. Det er rett og slett mange uforklarlige detaljer og uhyggelige ting rundt denne saken.
-Det var egentlig barnebarna hans fra forrige ekteskap som fant ham, men de trodde det bare var en tyv i hagen. Vi så ham også, men det var først dagen etter at vi forsto at han var død siden vi så at han var på akkurat samme sted på morgenen.

Samson og pastorene hadde kommet til stedet ganske raskt. De hadde hørt skrikene og lyden lang vei. De hadde også begravet mannen før de tok seg av enken.
Det viser seg at Beatrice har født 5 barn, men det er bare 4 barn hjemme nå.
-Hennes andre sønn ble drept under en husbrann, han brant inne under mystiske omstendigheter.
Samson forteller oss så på engelsk at han har snakket med en av kameratene til mannen.
-De hadde en pakt seg imellom, hemmelige ritualer og møter borte fra hjemmet. De onde åndene krevde at mannen ofret nok et barn, forteller Samson.
Vi vet ikke hva vi skal tro. Hendelsen ble ansett som en ulykke. Dette skjedde for flere år siden etter det vi kan forstå.

-Kameraten til mannen har kommet til menigheten vår, forteller Samson. Det er bare han og de andre som fortsatt lever som vet hva som har foregått i denne lille sekten som har dyrket afrikansk trolldomsreligion.
-Åndsmaktene forlangte at mannen ofret barnet sitt for at de ikke skulle straffe familien hans. Men denne gang ville han ikke drepe sitt eget barn. Han valgte heller å henge seg slik at familen hans ble spart, forklarer Samson.
Samson og vennene her er vant med åndskrefter. Høye skrik og utdrivelse er ikke noe ukjent fenomen her. Utenfor huset til enka og barna så ser vi fortsatt spor etter aske og ild. Alle voodo-redskapene ble brent opp utenfor huset hennes. Nå har Beatrice fått et nytt liv, nye venner og smilet sitter løst 3 mnd etter den tragiske hendelsen.

Det hele har på sett og vis fått en svært lykkelig slutt. Beatrice var en av de 20 som Jan og brødrene døpte i elva i går. Mange ting har også blitt lettere siden den spesielle mannen ikke lenger er iblant dem. I afrikanske ekteskap er det ikke alltid kjærlighet som råder. Mange kjøper seg bare yngre koner. Det er helt tydelig blandede følelser rundt dette.

Før vi går må vi be for de to guttene som nå ønsker å leve i lyset sammen men Jesus. Den eldste datteren kommer også fram og bøyer kne sammen med brødrene sine midt på det gulvet i den lille stua. Vi ber alle sammen for dem at Jesus må komme inn i hjertet deres. Tider med mørke krefter og onde ånder i huset er nå over. Nå skal hele familen være sammen med alle de kristne i Loitokitok og synge og prise Gud.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar